Pe data de 7 octombrie 2011 Consiliul Local al Tinerilor din satul Onițcani a desfăşurat o dezbatere publica referitor la curăţirea și amenajarea teritoriului dintre cele două izvoare – Putna și Diacon.
Membrii CLT – Mihailevici Doina, Gherman Andrei, Lovțov Felicia, Gorea Cristian împreună cu facilitatorul Tatiana Cotoman au început studierea problemelor satului încă în luna aprilie.
În baza unui sondaj de opinii în care au participat 100 de persoane a fost identificată una din problemele stringente ale satului – lipsa sistemului de evacuare a gunoiului.
Cautînd soluţiile pentru problema data, tinerii au hotărît să înceapă de la curăţirea teritoriului dintre două izvoare și instalarea ulterioară a 2 urne și a unui gard din plasă metalică între izvoarele Putna și Diacon. Proiectele tinerilor trebuiau să fie discutate în cadrul dezbaterii publice pentru a alege cea mai buna soluţie.
La dezbatere au fost invitaţi toţi sătenii – tinerii au plasat anunţuri și au mers de la casă la casă. Însă … în sală sau prezentat doar 18 persoane. Ne bucură faptul că iniţiativa tinerilor de a pune în discuţie problemele satului și de a le rezolva a fost susţinută de primarul Leonid Vozian, care a promis Consiliului Local al Tinerilor contribuţia din partea primăriei pentru proiectul pus în discuţie. Cu regret nici unul din consilieri locali nu a fost prezent la dezbaterea publică organizată de tineri.
Iniţial numărul redus de participanţi la dezbatere a provocat descurajare în rîndul tinerilor. Dar dezbaterea a avut loc și publicul s-a implicat activ în discuţie. Sătenii au menţionat ca sunt realizabile ambele proiecte și au promis suport material și munca voluntară în realizarea acestora. A fost luată decizia de a organiza acţiunea de curăţire a teritoriului dintre izvoare Putna și Diacon pe data de 15 octombrie 2011.
Daca să-i întrebi pe locuitori satului Onițcani, cu ce ei să mîndresc, atunci, foarte probabil, ca vor fi nominalizate izvoarele satului. De ce totuşi la dezbatere, care a avut ca scop luarea deciziei pentru păstrarea mediului curat în preajma izvoarelor, au venit doar 18 persoane?
Nu trebuie să ne grăbim cu răspunsul la aceasta întrebare. Percepem întrebarea drept filozofică, de reflecţie personală, întrebare care provoacă o altă întrebare, mai profundă, legată de valorile personale: care este locul satului natal în sistemul meu de valori? Poate pentru cineva activitatea tinerilor este un joc, însă noi ştim – pentru ei ”satul natal” nu este doar o expresie frumoasă la o ora de clasă ci o valoare reală exprimată în acţiuni și rezultate concrete.
Tinerii au speranţa că la activitatea din 15 octombrie consătenii vor susţine iniţiativa lor și vor spulbera imaginea de indiferenţă care au creat-o fiind absenţi la dezbaterea publică.
Locuitorii satului Onițcani! Numai de voi depinde dacă aceste speranţe vor deveni realitate.
Lîsenco Olga, directorul Centrului
Resurse pentru Tineri ”Universul Tinerilor”
Lîsenco Serghei, președinte AO ”Centrul de Dezbateri Criuleni”
Комментариев нет:
Отправить комментарий