вторник, 13 декабря 2011 г.

Oare merită să trăim aşa cum trăim?


Pe data de 7 octombrie 2011 Consiliul Local al Tinerilor din satul Slobozia-Dușca a desfăşurat o dezbatere publica în cadrul căreia s-au discutat două dintre cele mai grave probleme ale satului, și anume: reamenajarea stadionului din centrul satului și salubrizarea localitații. Membrii CLT – Baltean Irina, Hangan Ion,  împreună cu facilitatorul d-mna Angela Boșcănean au început studierea problemelor satului încă în luna aprilie. 
În baza unui sondaj de opinii în care au participat 170 de persoane au fost identificate două  dintre problemele cele mai stringente ale satului –.
Căutînd soluţiile pentru problemele date, tinerii au construit un machet al stadionului și au hotărît să inceapă mai întîi cu curăţirea și nivelarea teritoriului și sădirea împrejurul stadionului a 90 de copaci de tei. Proiectele tinerilor trebuiau să fie discutate în cadrul dezbaterii publice pentru a alege cea mai buna soluţie.
La dezbatere au fost invitaţi toţi sătenii – tinerii au plasat anunţuri și au mers de la casă la casă. Însă … în sală sau prezentat doar 30 de persoane. Ne bucură faptul că iniţiativa tinerilor de a pune în discuţie problemele satului și de a le rezolva a fost susţinută de primarul Sergiu Istrati, precum și  de cîțiva membri din consiliul sătesc, care au promis Consiliului Local al Tinerilor susținerea și contribuţia din partea primăriei pentru proiectul pus în  discuţie.
Publicul s-a implicat activ în discuţie și au fost impresionați și interesați de ideile și curajul tinerilor consilieri astfel că au hotărît că se vor implica și ei în realizarea acestor proiecte. Sătenii au menţionat ca sunt realizabile ambele proiecte și au promis suport material și munca voluntară în realizarea acestora. A fost luată decizia de a organiza acţiunea de curăţire și nivelare a stadionului, precum și plantarea celor 90 de copăcei de tei pe data de 10 octombrie 2011.  
Daca să-i întrebi pe locuitori satului Slobozia-Dușca dacă și-ar dori vreo schimbare, atunci, foarte probabil, ca vor fi cu toții de acord cu această idee. De ce totuşi populația nu-și dă interesul pentru a se implica și ea în această schimbare și de ce oare la dezbatere,au venit doar 30 de persoane, cei care ca de obicei sunt cei mai activ în discutarea acestor probleme?
Nu trebuie să  ne grăbim cu răspunsul  la aceasta întrebare. Percepem întrebarea drept filozofică, de reflecţie personală, întrebare care provoacă o altă întrebare, mai profundă, legată de valorile personale: care este locul satului natal în sistemul meu de valori? Poate pentru cineva activitatea tinerilor este un joc, însă noi ştim – pentru ei ”satul natal” nu este  doar o expresie frumoasă la o ora de clasă ci o valoare reală exprimată în acţiuni și rezultate concrete.
            Tinerii au speranţa că la activitățile date consătenii vor susţine iniţiativa lor și vor spulbera imaginea de indiferenţă care au creat-o fiind absenţi la dezbaterea publică.
Locuitorii satului Slobozia-Dușca! Numai de voi depinde dacă aceste speranţe vor deveni realitate.

Lîsenco Olga, directorul Centrului Resurse pentru Tineri ”Universul Tinerilor”
Lîsenco Serghei, președinte AO ”Centrul de Dezbateri Criuleni”

Комментариев нет:

Отправить комментарий