понедельник, 11 июля 2011 г.

”Dacă toţi o să ne implicăm şi o să avem grijă de ceea ce am facut şi ce vom face, totul o să fie bine”

            Astfel sună una din concluziile importante formulate la finele dezbaterii publice organizate la 3 iulie, în s. Miclești.  Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului ”Sporirea participării cetățenilor din raionul Criuleni în procesul de luare a deciziilor”.
            Dezbaterea publică a fost organizată de către grupul de inițiativă, membrii căruia sunt: Vieri Ana, Railean Elena, Gamurari Elena, Vieru Doina, Grosu Alina, Carp Ion, Homiţchii Ion. Grupul de inițiativă a elaborat un chestionar de studiere a necesitaţilor şi l-a aplicat în s. Miclești. După ce a fost consultată opinia a 200 de persoane, tinerii au formulat una din problemele priprotare a comunității: ”Tinerii din sat nu au unde să-şi petreacă timpul liber”. 
            După aceasta au găsit și două soluții: ”Fortificarea bazei tehnice a bibliotecii” și ”Amenajarea terenului sportiv”. Aceste două soluții au fost prezentate în cadrul dezbaterii publice la care au participat cca 70 persoane printre care consilierii locali: Rotari Gheorghe, Zaharia Marcel, Procopenco Veaceslav, Homiţchii Serghei, Mardari Serghei, Poparcia Nadejda, Rotari Anastasia, Gatman Olga, Iurii Buga, Bustiuc Nicu, primarul s. Miclești, profesori de la școală, agenți economici, tineri, locuitori ai satului.
            Soluțiile prezentate au fost primite pozitiv de către public, majoritatea fiind neindiferenţi față de ideile propuse. Tinerilor au fost adresate întrebări, cu care ei foarte bine s-au descurcat. Primarul satului, plăcut surprins de iniţiativa tinerilor, a spus ca va susţine proiectele începute de ei și a îndemnat oamenii din sală să voteze pentru proiectul ”Amenajarea terenului sportiv”- pentru că acest proiect după părerea primarului, va avea un impact mai mare asupra populației.  Mai multe persoane vor beneficia de la rezultatele lui, dar în același timp biblioteca nu va rămîne în umbră și imediat după terminarea proiectului cu terenul sportiv vor trece și la fortificarea bazei tehnice a bibliotecii.
            Au fost discutate  riscurile şi metode de asigurare a durabilității pentru ambele soluții - astfel grupul de iniţiativă şi persoanele din sală au ajuns la un numitor comun: ”Dacă toţi o să ne implicăm şi o să avem grijă de ceea ce am facut şi ce vom face, totul o să fie bine”.
            Pentru evidenţierea poziţiei membrilor comunităţi privind două soluţii propuse de către tineri, facilitatorul dezbaterii, Elena Zavtur, a propus să voteze una din ele. Majoritatea absolută  (cca 55 de persoane) a votat pentru amenajarea terenului sportiv.
            După dezbatere a avut loc şedința comuna a membrilor CLT şi consiliului sătesc. În cadrul acestei şedinţe au fost discutate detalii concrte legate de implementarea deciziei, susţinute de majoritatea participanţilor la dezbatere: resurse necesare, planul de acţiuni şi responsabili. Astfel, activitatea de dezbateri a dat start unui nou proces în dezvoltarea a satului Micleşti.
           
            Proiectul ”Sporirea participării cetățenilor din raionul Criuleni în procesul de luare a deciziilor” se implementează de către AO „Centrul de Dezbateri Criuleni” cu suportul financiar la Ambasadei Statelor Unite în cadrul Progamului Granturi pentru Democraţie.

Комментариев нет:

Отправить комментарий