четверг, 21 июля 2011 г.

Cîte străzi vor fi iluminate în comuna Hîrtop Mare?


             Pentru a răspunde la aceasta întrebare pe data de 17.07.2011, în comuna Hîrtopul Mare a avut loc dezbaterea publică, organizată de grupul de iniţiativă ai cărui membrii sunt:  Postoronca Valentina, Grati Ana, Roşca Aurelia, Plamadeala Ina, Grama Dumitru, Ginerenco Dumitru, Popecu Dumitru, Catarău Alexandru, Malai Tatiana. Dezbaterile au inceput cu un mic concert, prezentat de Cristian Mihaela, eleva a Liceului Teoretic Hîrtopul Mic.
            Înainte de a aduna oamenii la dezbaterea Grupul de iniţiativă, consultat de către Ţurcan Ecaterina, facilitator în caadrul proiectului ”Sporirea participării cetățenilor  din raionul Criuleni în procesul de luare a deciziilor”, a elaborat un chestionar de studiere a necesităţilor, care a fost aplicat în comuna unde fiecare respondent acorda o nota problemei în funcţie de graviditatea ei.  La sondaj au participat 300 de locuitori, şi în rezultat am identificat ca una din problemele cele mai grave este  „Iluminarea strazilor este rea”.
            Membrii Grupului de iniţiativă au fost repartizaţi în două echipe: „Scînteia” şi „Energy”. Fiecare echipa şi-a propus propria soluţie în rezolvarea acestei probleme. Echipa ,,Scînteia’’ a propus ca să fie iluminate doar străzile centrale, iar consumul de energie să fie plătit de primarie, echipa „Energy”a propus  ca să fie iluminate toate străzile, iar la achitarea consumului să contribuie şi locuitorii comunei.
            La dezbaterea au participat 80 de locuitori dintre care primarul Roşca Dumitru, membrii consiliului local: Puşcaş Ion, Cenuşa Mihai, Rotaru Vitalie, Orescu Dumitru, Busuioc Galin, Delimarschi Anatol; directorului Liceului Hirtopul Mic Anghelici Eugenia, alţi profesori precum şi locatari ai comunei.
            Cele mai importante întrebări, care au provocat mai multe opinii au fost:
       De unde vom lua bani pentru iluminarea străzilor?
       Cum vom convinge lumea să achite taxa pe consumul de energie?
       Cum va contribui grupul de iniţiativă la realizarea acestui proiect?
            Primarul comunei s-a dovedit a fi receptiv la propunerile tinerilor, el nia comunicat ca se lucreaza asupra acestui proiect şi chiar în una din discuţiile avute cu dumnealui mi-a comunicat ca „Acest proiect va fi primul, realizat în funcţia mea de primar”.  
            La dezbaterea au participat şi reprezentanţii AO “Pro Trebujeni” Rosca Leonid si Galupa Tudor. Ei au prezentat rezultatele proeictului de iluminare a satului Morovaia din comuna Trebujeni (r. Orhei). Aceasta prezentarea a demonstrat necesitatea şi importanţa elaborării prioectelor tehnice alternative – pentru a selecta cel mai optim pentru comunitatea.
            Majoritatea participanţilor la dezbateri au susţinut ideea iluminării întregii comunei, chear a fost şi propunerea de a începe iluminarea din cele mai îndepărtate străzile.
            Pe parcurs au aparut şi alte întrebări privind problema aprovizionării cu apa a comunei, fiind şi ea una din cele mai grave. Aceste discuţii au demonstrat necesitatea perfecţionării mecanismului de comunicare dintre autorităţile locale şi locuitorii comunei: prin plasarea regulată a informaţiei despre deciziile importante, organizarea întîlnirilor şi dezbaterilor.
            Consiliul Local al Tinerilor din comuna Hîrtop Mic urmeaza să mai organizeze astfel de dezbateri, unde se vor pune în discuţie şi alte probleme prioritare a comunei Hirtopul Mare.

Valetina Postoroncă

Dezbaterea a fost organizată în cadrului proiectului ”Sporirea participării cetățenilor  din raionul Criuleni în procesul de luare a deciziilor”, susţinut de către Ambasada SUA.

Комментариев нет:

Отправить комментарий