понедельник, 11 июля 2011 г.

Conferință - schimb de experiență pentru membrii CLT.

Conferinţa de totalizare a proiectului „Parteneriat european pentru promovarea iniţiativelor tinerilor” a adunat peste 50 de participanţi din diferite sate şi comune ale raionului Criuleni. Au venit tinerii care pe parcursul ultimului an s-au implicat în activităţi de promovare a participării cetăţenilor, în special a tinerilor, în viaţa comunităţii, iniţiind activităţi specifice vârstei. Tot ei au dat start Consiliilor Locale ale Tinerilor, iar vineri, 24 iunie, au prezentat rezultatele activităţii CLT în faţa colegilor şi a oaspeţilor.
Din prezentările echipelor de consilieri locali aflăm că la Cimişeni, unde în consiliu au fost alese doar fete, 25 de tineri au curăţat într-o singură zi trei izvoare, au implicat copiii din clasele primare într-un concurs de desene „Europa la noi acasă” pentru care au căutat sponsori din capitală, au organizat pentru concitadinii lor dezbateri publice pentru a-i motiva să participe la procesul de luare a deciziilor, iar pentru viitor îşi vor mobiliza puterile pentru a renova terenul sportiv şi a crea un cerc de dans pentru care au găsit deja şi denumirea - „Step Up”. Eugen Sprîncean de la Izbişte a prezentat activiăţile colegilor săi, care au fost mai multe, dar în premieră pentru sat ei au organizat la 15 mai „Ziua Familiei” şi au instituit diplome de excelenţă pentru părinţi şi titlul de „Familie exemplară”. Primăria le-a repartizat şi un oficiu, pentru dotarea căruia speră să găsească finanţare printr-un proiect, unde ar putea apare chiar şi un ziar al CLT. Cei de la Porumbeni, printre altele, au elaborat şi au prezentat colegilor desingul tricourilor cu sigla CLT, dar şi au susţinut-o pe o tînără cu disabilităţi locomotorii, Rodica Chilianu, să ajungă pe scena unui festival de la Chişinău, implicînd-o şi în activităţile consiliului. Emil Iapără a prezentat activităţile CLT Criuleni, care au fost serata de Dragobete, participarea la Ziua Familiei şi acţiunea de caritate de colectare a fondurilor pentru familii defavorizate.
Proiectul „Parteneriat european pentru promovarea iniţiativelor tinerilor” a fost implementat de către AO „Centrul de Dezbateri Criuleni”, preşedinte Serghe Lîsenco, în parteneriat cu CRT „UNIT”, director Olga Lîsenco, şi Asociaţia „Un zâmbet Bacău”, preşedinte Daniela Bordian . Proiectul şi-a propus să creeze în raionul Criuleni 15 consilii ale tinerilor, dar au fost create 17 CLT-uri, din care fac parte 118 consilieri. La organizarea alegerilor şi-au dat concursul 114 tineri, iar 1390 din cele 17 primării au mers la votare. Cel mai important lucru, pe care l-au căpătat în proces este experienţa, or, vorbitorii au accentuat, pe alocuri cu mândrie, că alegerile au fost corecte, libere şi secrete, că au făcut campanie adevărată şi că au realizat proiecte concrete. În partea a doua a conferinţei tinerii au lucrat în ateliere şi au elaborat lista beneficiilor, pe care le-ar avea localitatea din lucrul CLT, au analizat riscurile şi dificultăţile care pot apărea în lucrul CLT şi au discutat despre viitoarele parteneriate cu APL de ambele niveluri
Daniela Bordian (foto), este din comuna Iteşti, judeţul Bacău, Romania. A venit la Criuleni pentru că i s-a părut tentantă oferta de colaborare, lansată pe internet de către AO „Centrul de dezbateri Criuleni”. În urma acceptării ofertei Daniela este la cea de-a treia vizită. „Reprezint asociaţia de tineret „Un zîmbet – Bacău”. Activăm în mediul rural, prin intermediul activităţilor noastre promovăm valori morale, etice, sportul, activităţi de mediu, iniţiativele tinerilor, accesul la informaţie, voluntariat. În cadrul unei sesiuni a proiectului am activat voluntar la Criuleni, am împărtăşit colegilor de aici experienţa noastră de scriere a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene. Le-am vorbit tinerilor de la Criuleni cum trebuie să fie scris un proiect, ca să fie acceptat de instituţiile uniunii, ce componente trebuie să conţină, cum ar fi mai bine formulat.  În acest sens ne-am implicat în proiectul „Tineret în acţiune”, finanţat de Consiliul Europei. Până acum am reuşit să obţinem finanţare de la o firmă petrolieră din ţara noastră, cu suportul căreia am renovat terenul de sport din comuna noastră. Dar aici la Criuleni am rămas foarte impresionată de cât de entuzismaţi şi implicaţi sunt tinerii, câte activităţi le-au reuşit. Noi nu avem tineri atât de activi, nu avem consilii locale ae tinerilor şi îmi pare foarte interesantă experienţa de aici, pe care am putea-o prelua. Sunt plăcut surprinsă cât de implicaţi sunt Olga şi Serghei Lîsenco. Şi, desigur, Centrul de tineret este super. Noi nu avem aşa ceva în Iteşti”, - a spus pentru „Est Curier” Daniela Bordian.
Svetlana Cernov

Комментариев нет:

Отправить комментарий