вторник, 24 мая 2011 г.

Introducere


Asociața Obștească ”Centrul de Dezbateri Criuleni” a initiat in raionul Criuleni proiectul”Sporirea participării cetățenilor din raionul Criuleni în procesul de luare a deciziilor” (susținut de Ambasada SUA) pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor publice.
Scopul proiectului ”Sporirea participării cetățenilor în procesul de luare a deciziilor în raionul Criuleni”constă în organizarea astfel de condiții în care membrii comunității vor avea mai mult interes pentru implicarea în luarea deciziilor.

Metodologia de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local a fost elaborată în cadrul proiectului ”Eu votez pentru că...” (http://www.hilfswerk-austria.md/euvotez/) și este bazată pe activitatea unui grup de tineri, facilitat de o persoana adultă. Metodologie dată este ajustată la necesitățile raionului Criuleni și presupune următoarele etape.

1.    Selectarea persoanelor pentru funcție de facilitator local (pînă la 18 martie 2011).

2.    Instruirea persoanelor selectate în cadrului unui training de 4 zile (2 zile pentru prezentarea metodologiei și 2 zile pentru dezvoltarea abilităților de facilitare);

3.    Studierea problemelor comunitare: membrii CLT (sau alt grup de tineri), susținuți de facilitator local, vor aplica diferite instrumente (sondaje, interviuri, observări etc.) pentru a identifica și a descrie problemele majore ale comunității. Această etapă va dura 2-3 săptămîni.

4.    Elaborarea soluțiilor pentru una din probleme majore: facilitatorul local va ajuta tinerilor se identifice cel puțin 2 soluții bune pentru una din problemele majore indentificate la etapa precedentă. Tinerii vor descrie detaliat aceste soluții, inclusiv și partea legată de asigurarea soluției cu resurse necesare,  vor promova aceste idei în comunitate. Această etapă va dura 4-5 săptămîni. AO ”CDC” și CRT ”UNIT” vor acorda suport necesar (consultanța, multiplicare, asigurare cu materiale de lucru pentru colectarea și difuzarea informației).

5.    Pregătire unei dezbaterii publice. Facilitator local va asista tinerilor în pregatirea unei dezbaterii publice pentru prezentarea soluțiilor identificate. Tinerii vor repartiza rolurile (promotorii diferitor soluții), vor elabora discursuri și întrebările pentru implicarea publicului, vor organiza campanie de informare privind necesitatea implicării membrilor comunității în soluționarea problemei identificate. Această etapă va dura pînă la 2 săptămîni.

6.    Desfășurarea dezbaterii publice. Faciliator local impreună cu membrii CLT va organiza dezbaterea publică cu participarea a cel puțin 50 reprezentanți al comunității, dintre care ar trebui să fie primarul, consilierii, liderii comunității (agenți economici, profesori, pensionari etc.). Dezbaterea va dura pînă la 2 ore și se va finaliza cu votarea tuturor participanților pentru una din soluțiile identificate. Rezultatul votării va servi drept bază pentru decizii ulterioare ale administrației publice locale.

7.    Monitorizarea impactului dezbaterii. CLT impreună cu facilitator local va organiza evaluarea activității, aplicînd diferite instrumente (discuții cu membrii comunității, întîlniri cu liderii comunitari, participarea la ședintele consiliului local, articole în presa locală etc.). Această etapă va dura 3-4 săptămîni.

Комментариев нет:

Отправить комментарий