понедельник, 2 января 2012 г.

Să fie lumină și în Măgdăcești!


Conform rezultatelor sondajului efectuat , s-a constatat ca cea mai gravă problemă a satului Măgdăcești este ‘’Iluminarea strazilor’’.Atunci grupul de iniţiativă format din cățiva tineri au hotărît să organizeze ’’Dezbateri locale’’ unde împreună cu locuitorii satului să discute problema și să găsească soluții care să-le convină la toți.
Pe data de  20.12.2011 în incinta Liceului Teoretic Măgdăcești s-au desfășurat ”Dezbateri locale” la  care au fost invitați: locuitorii satului, consilierii și desigur doamna primar.
Tinerii organizatori în frunte cu Vasile Spînu, care a fost moderator al dezbaterii, au prezentat rezultatele sondajului de opinie și au identificat problema principală. Tot de acești tineri au fost prezentate doua alternative de rezolvare a problemei  ”Iluminarii străzilor”. Prima soluție a fost prezentată de Cristina Morozan, care consta în iluminarea întregului sat simultan. S-au enumerat avantajele, dezavantajele, care au stîrnit discuții intre cei prezenți în sală. A doua alternativă prezentată de un alt tînăr Mihai Efros, consta în iluminarea pe cartiere, cîte 4 sau 6 gospodării. La fel ca și în primul caz au fost enumerate toate avantajele și dezavantajele acestei soluții.
După ce tinerii au prezentat cele două metode de rezolvare a problemei, cuvîntul a fost acordat publicului prezent. Deși au fost prezenți nu prea mulți locuitori ai satului, în limita a 30 persoane, dar totuși în sală s-au aprins discuții în care cei prezenţi încercau să găsească un numitor comun.
Din cele spuse s-a constatat ca deja este făcut un proiect tehnic în suma de 176 mii de lei pentru iluminarea cîtorva străzi principale ale satului.
În urma discuțiilor, consilierii, împreună cu doamna primar, au hotărît să pună în funcțiune acest proiect, însă, totuși, ramînea sub semn de întrebare iluminarea străzilor mai mici ale satului.
În urma convorbirilor ulterioare  s-a hotărît ca să-se combine cele două alternative de rezolvare a problemei, deci: primăria să-se ocupe de iluminarea străzilor principale iar locuitorii să-se grupeze cîte 4 sau 6 gospodării și să instalze desinestătător pe piloni lămpi. Din cele spuse am constatat că dezbaterea locală din satul Măgdăcești într-adevăr nu s-a realizat în zadar.
Să speram ca tot ce a fost promis se va realiza, iar noi vom încerca să ajutăm, împlicîndu-ne activ în toate activitățile.

MorozanCristina,
membru al grupului de inițiativă.

Комментариев нет:

Отправить комментарий